Святкові страви

Він оберігає від злої сили і хвороб.
Варто поклопотатися, щоб в будинку на почесному місці стояв “дідух” - святковий сніп з пшениці (”дідух” роблять тільки на західній Україні), іржи або вівса, перев′язаний особливим чином. “Дідух” з дохристиянських часів представляв духів предків, які цього дня повинні були прийти в гості.

Під час вечері не можна багато розмовляти, виходити з-за столу.
ножи Киев лучшие цены украина. Хлопцю і дівчині не можна сидіти на рогах столу, щоб не залишитися без подружньої пари. Не можна, узявши ложку в руки, знову класти її на стіл, блюда водою не запивають - тільки узваром. Поки трапеза не закінчитися - не можна виходити з-за столу, тим більше - з будинку, щоб не впустити нечисту силу.

Від кожного блюда варто покуштувати хоч би небагато, щоб не було голоду. Але не можна з’їдати блюда цілком - “щоб холодильник не залишився порожнім”.

Перша вечірня зірка оповіщає людям про велике …

Різдво в Україні →

Зараз у продажу є безліч фарбників для забарвлення яєць, але, на мою думку, краще користуватися перевіреними, «бабусями» засобами. Наприклад, традиційно на Україні яйця фарбувалися цибульним лушпинням. Для цього відбиралася хороша, без гнилизни лушпиння, яке знаходиться біля корінця цибулини, - там вона має інтенсивніший колір.
Потім вона заливається водою, доводиться до кипіння, небагато проварюється, і коли вода придбає насичений колір, в неї кладуть яйця. Яйця відварюються в цьому розчині не більше 10 хвилин, після чого вогонь вимикається. Готові яйця залишають в розчині хвилини на 40. За цей час вони забарвлюються в теплий, золотисто-коричневий колір.
Звичайно, якщо немає часу возитися з цибульним лушпинням, то купувальна фарба - це вихід з положення. Але, набуваючи фарбника, будьте уважні: на упаковці повинна стояти інформація про виробника, номер сертифікату і т.д. Оскільки наслідки отруєння неякісними фарбниками можуть бути дуже важкими, краще віддати перевагу рослинним харчовим фарбам.
Перш ніж покласти яйця в кип’яток, злегка постукаєте ними …

Дань традиціям Великдень по-українськи →

Святвечір - вечірня трапеза напередодні Різдва, що супроводжується багатьма традиціями і обрядами. У Різдвяний святвечір церква приписувала строгий пост до вечірнього богослужіння, і цього дня це перша трапеза, якою закінчується передріздвяний пост. За традицією вона починається з появою першої зірки, в пам’ять Віфлєємськой зірки, що сповістила пастухам народження Христа.
Варили кутю з пшениці, гороху, рису, ячменю обдирання. Приправляли медом, маковим, конопляним, соняшниковим або іншим пісним маслом. Зерно було символом воскресаючого життя, а мед або солодка приправа означали солодкість благ майбутнього блаженного життя.
орядок їди регламентувався строгими правилами: спочатку подавалися закуски (оселедець, риба, салати), потім червоний (злегка підігрітий) борщ, грибний або рибний суп. До борщу, грибному супу подавалися вушка або пиріжки з грибами, а у православних сочні - смажені на конопляному маслі борошняні коржики.
Під кінець трапези на стіл подавалися солодкі блюда: рулет з маком, пряники, медяники, журавлинний кисіль, компот з сухофруктів, …

Українські традиції і Різдво Рецепт куті і узвара →

Готують піроги з капустою, маком, грушами, сливами, горохом, квасолею. У багатьох місцевостях печуть млинці. Обов′язково варять вареники з різною начинкою.
На Бойковщине до Різдва печуть хліб, званий кра-чун, василь, волошка. Цей хліб символізує сімейне благополуччя. У крачуне запікають зерно іржи, пшениці, квасолю, часник і пляшку меду. З цим звичаєм пов′язано ворожіння про здоров′я сім’ї, про майбутній урожай. Джерело: ukrkuxna.com

Обрядові блюда - Різдво →

Після цього накрити і залишити підходити на 2-2,5 ч.
Коли тісто підійде, додати 1 чайну ложку кардамона і небагато муку, щоб тісто залишалося рідкуватим і його можна було б вибивати.
Розтирати і вибивати протягом 1 ч,
Потім досипати муки, замісити тісто до нормальної густини (щоб воно відставало від рук) і розподілити його по формах до половини їх.
Коли тісто підійде у формах до 3/4, поставити в гарячу духовку з середнім жаром на 1 ч 15 мин. Джерело: zdb.ru

Святкові національні кондитерські вироби →